Shambhala Logo /ressources/finished_sub/sub_buddha.jpg
spacer


Follow ShambhalaNL on Twitter

Sign in
Username
Password
Pass. forgot ?
Register

Acharya Emerita Fenja Heupers


Fenja HeupersFenja Heupers, een van de Shambhala seniorleraren, werd door Sakyong Mipham Rinpoche in 2005 benoemd tot acharya. Godsdienstwetenschapper Fenja Heupers vertrok in 1974 naar de Verenigde Staten om onderricht te ontvangen van Chögyam Trungpa Rinpoche. Hier werkte zij voor het meditatiecentrum Karma Dzong in Boulder als beoefenings- en studiecoördinator en volgde Boeddhistische Studies aan Naropa University.
Van 1974-1978 was zij lid van de Mudra Theatre Group in Boulder. De groep werkte met de theatertechnieken van Mudra Ruimtebeleving en voerde toneelstukken uit van Chögyam Trungpa Rinpoche. Fenja, die in Nederland moderne dans had gestudeerd, beoefende ook Bugaku, Japanse hofdans. In 1978 begon zij les te geven in boeddhistische programma’s en cursussen.

In 1980 kwam Fenja Heupers terug naar Europa en hielp hier de dharma te verbreiden. In de tachtiger jaren woonde en werkte zij in Pakshi Ling, een klein meditatiecentrum in Duitsland; later in Marburg, waar toen het hoofdkwartier van de organisatie Vajradhatu gehuisvest was. Fenja was verantwoordelijk voor de boeddhistische studies en gaf les in verschillende Shambhalacentra in Europa, vanaf 1987 ook in Shambhala Training.

Sinds 1990 woont Fenja Heupers weer in Nederland. Zij geeft les in Mudra Ruimtebeleving en heeft jarenlang de Europese Mudra-groep geleid. Ook was zij gastdocente aan de Universiteit voor Humanistiek. Sinds 1994 werkt zij als vertaler van boeddhistische en Shambhala-teksten en commentaren. Zij vertaalde oa het boek De Grote Oostelijke Zon van Chogyam Trungpa. Fenja Heupers helpt sinds 1987 de Tsjechische sangha en is vele jaren mentor van het Shambhalacentrum in Praag geweest. De laatste jaren doet zij onderzoek naar verhalen van en over vrouwelijke beoefenaars in de tijd van de Boeddha. Zij heeft  hierover een serie op de radio bij de Boeddhistische Omroep Stichting verzorgd. De acharya emerita noemt zichzelf een 'happy single' en woont in Haarlem.

In 2012 trok Fenja Heupers zich terug als acharya, en kreeg ze de eretitel acharya emerita.

terug naar boven

 

Amsterdam - Arnhem - Bussum - Deventer - Haarlem - Leiden - Maastricht - Rotterdam - Utrecht
meditatie - meditatie cursussen - boeddhistische cursussen - contemplatieve disciplines - trainingen


spacer spacer spacer spacer spacer spacer
spacer