Shambhala Logo /ressources/finished_sub/sub_meditation.jpg
spacer


Follow ShambhalaNL on Twitter

Sign in
Username
Password
Pass. forgot ?
Register

Chögyam Trungpa Rinpoche


Chogyam Trungpa RinpocheChögyam Trungpa Rinpoche (1939-1987) is de oprichter van de Shambhala-organisatie. Hij werd geboren in Tibet en opgeleid in de strikte kloostertraditie van het Tibetaans Boeddhisme, als de 11e incarnatie van de Trungpa tülkus. Tülku betekent: erkende reïncarnatie. Hij was hoofd van het Surmangklooster in Oostelijk Tibet – een klooster van de Kagyü-traditie, één van de vier grote scholen van het Tibetaans Boeddhisme, waarin de meditatieve ervaring veel nadruk krijgt. Daarnaast is hij opgeleid in de Nyingma-traditie, de oudste van de vier scholen. Hij was een aanhanger van de ri-me (oecumenische) beweging in Tibet, die probeerde zoveel mogelijk waardevolle leringen samen te brengen en toegankelijk te maken, ongeacht de traditie waaruit ze voortkwamen.

In 1959 moest hij – als zoveel Tibetaanse leraren – het land ontvluchten als gevolg van de Chinese invasie. Met een klein gezelschap van een paar monniken maakte hij te paard en te voet de gevaarlijke reis over de Himalayas naar India. Na zijn vlucht werd hij door de Dalai Lama benoemd tot spiritueel adviseur van de opleiding voor jonge lama’s in Dalhousie, India.
Vanaf 1963 woonde Chögyam Trungpa een paar jaar in Engeland, waar hij filosofie, kunst en vergelijkende godsdienstwetenschappen studeerde aan de Universiteit van Oxford. Hij was vanaf 1968 mede-oprichter van het Samye Ling meditatiecentrum in Schotland. Om een aantal redenen – waaronder een auto-ongeluk waardoor hij halfzijdig verlamd raakte - besloot hij kort daarna zijn kloostergeloften terug te geven. Hij trouwde in 1970 met een Engelse, Lady Diana, en vertrok naar Amerika, waar hij de grondslag legde voor de huidige internationale Shambhala-organisatie.

Chögyam Trungpa's grote streven was de kern van de meditatietraditie toegankelijk te maken voor westerse studenten. Hij had grote emphatie met ons moderne levensgevoel en de problemen daarvan: vervreemding, materialisme, agressie, angst, en het verlammende gebrek aan zelfvertrouwen. Aan de andere kant had hij een onwrikbaar vertrouwen in de menselijke goedheid en ons vermogen om een verlichte gemeenschap te vormen.
Hij had een buitengewoon brede belangstelling en verkende verschillende vormen van kunst en cultuur. Zo legde hij zich toe op kalligrafie, bloemschikken (ikebana), poëzie en toneel. Zijn inzicht in de verlichte aspecten van de militaire discipline leidde tot de oprichting van de Dorje Kasung, een ordedienst ter bescherming van de dharma. Oorspronkelijk bedoeld als training van een toneelgroep bracht hij oefeningen ter voorbereiding van monniksdansen onder in Mudra Space Awareness. Een unieke vorm van kleurbeleving, eerst gebruikt als therapie, werd een programma genoemd Maitri Space Awareness. Hij stichtte de eerste boeddhistisch geïnspireerde universiteit van Noord-Amerika, de Naropa Universiteit in Boulder, Colorado. Via Naropa ontstond het contact met talrijke Amerikaanse dichters, zoals Allan Ginsberg, Gary Schneider en Ann Waltman.
Al deze onderwerpen kwamen terug in zijn onderricht en dit maakte hem tot een van de belangrijkste leraren van de spirituele traditie in het westen. Hij heeft meer dan twintig boeken over meditatie, boeddhisme, kunst, poëzie en het Shambhala-pad van krijgerschap op zijn naam, boeken die in vele talen vertaald zijn en tot op de dag van vandaag veel gelezen en herdrukt worden. Hij heeft veel grote Tibetaanse boeddhistische leraren, waaronder de Gyalwa Karmapa, voor het eerst naar het westen gebracht.
De Vajradhatu-organisatie die Chögyam Trungpa oprichtte, biedt programma’s voor studie en meditatie aan in meer dan 100 centra in steden over de gehele wereld. Hij stichtte ook een aantal landelijk gelegen centra, voor intensieve meditatie- en studieprogramma’s. Zijn onderricht trok duizenden studenten, die kennis maakten met de mogelijkheid om meditatiebeoefening te integreren in hun dagelijks leven. Onder zijn leiding werd een aantal van deze westerse studenten opgeleid als leraar en meditatie-instructeur. Na de dood van Chögyam Trungpa Rinpoche in 1987 ging de leiding van de organisatie over op zijn zoon , Sakyong Mipham Rinpoche

Luister en kijk naar lezingen van Trungpa Rinpoche.

 

 Publicaties van Chögyam Trungpa Rinpoche:

- De mythe van de vrijheid en het pad van meditatie. Servire, Katwijk aan Zee, ’89.
- Spiritueel materialisme doorsnijden. Servire, Cothen, ’90.
- Meditatie in actie. Servire, Cothen, ’92.
- Reis zonder doel. De tantra-wijsheid van de Boeddha. Servire, Cothen, ’94.
- Shambhala, de weg van de krijger. Servire, Utrecht, ’96.
- Het pad is het doel. Handboek voor boeddhistische meditatie. Karnak, Amsterdam, ’97.
- Ordelijke chaos. Het principe van de mandala. Karnak, Amsterdam, ’96.
- De grote Oostelijke zon, de wijsheid van Shambhala. Servire, Cothen, ’00.
- Waanzinnige wijsheid. Het leven van Padmasambhava als handleiding voor boeddha’s.
Servire, Cothen, ’92.
- De essentie. Een selectie uit het werk van Chögyam Trungpa. Servire, Utrecht, ’01.
- Het Tibetaans dodenboek. Vertaald en met commentaar door Francesca Fremantle & Chögyam Trungpa. Servire, Utrecht, ’02.

- Transcending Madness. The Experience of the Six Bardos. Shambhala, Boston, ’92.
- The Heart of the Buddha. Shambhala, Boston, ’91.
- Glimpses of Abidharma. Prajna Press, Boulder, ’78.
- Training the Mind_and cultivating Loving-Kindness_. Shambhala, Boston, ’93.
- The Dawn of Tantra. Herbert V. Guenther & Chögyam Trungpa. Shambhala, Boston, ’88.
- The Rain of Wisdom.The essence of the Ocean of True Meaning. Translated by the Nalanda Translation Committee under the direction of Chögyam Trungpa. Shambhala, Boulder, ’80.
- The Life of Marpa the Translator. Translated by the Nalanda Translation Committee under the direction of Chögyam Trungpa. Shambhala, Boston, ’86.

Meer (Engelstalige) informatie over Trungpa Rinpoche vindt u hier, hier en hier

Dharma 

Chö - Dharma
door Chökyi Gyatso. Links boven de zegel van de Trungpa tülkus; Rechts onder het Dharma-zegel. Inkt op papier 1979, 76 x 43 cm. Prive collectie, Ottawa, Verenigde Staten

 

terug naar boven

 

Amsterdam - Arnhem - Bussum - Deventer - Haarlem - Leiden - Maastricht - Rotterdam - Utrecht
meditatie - meditatie cursussen - boeddhistische cursussen - contemplatieve disciplines - trainingen


spacer spacer spacer spacer spacer spacer
spacer