Shambhala Logo /ressources/finished_sub/sub_meditation.jpg
spacer


Follow ShambhalaNL on Twitter

Sign in
Username
Password
Pass. forgot ?
Register

De legende van Shambhala

 

In Tibet en andere Aziatische landen doen legenden de ronde over een koninkrijk dat als bron van kennis en cultuur fungeerde voor de plaatselijke gemeenschappen. Volgens die legenden was dit koninkrijk een plek van vrede en voorspoed, geregeerd door wijze en meedogende vorsten. De burgers waren allen – Shambhala mandalamannen, vrouwen en kinderen – krijgers. Krijgerschap betekent hier “niet bang zijn voor wie je bent”: een combinatie van onbevreesdheid en zachtmoedigheid. Het Shambhala-koninkrijk werd daarom als een ideale, een verlichte maatschappij gezien. Dankzij de ontmoeting tussen de eerste Shambhala-koning, Dawo Zangpo, en de Boeddha was deze maatschappij geworteld in de meditatieve traditie van het boeddhisme.
De Tibetaanse traditie zegt ook wel dat het koninkrijk Shambhala geen externe locatie heeft, maar de grondslag vertegenwoordigt van wakkerheid, gezondheid en waardigheid die als potentie in ieder menselijk wezen aanwezig zijn.

Tijdens zijn vlucht uit Tibet in 1959 schreef de Tibetaanse meditatiemeester Chögyam Trungpa Rinpoche  twee boeken over Shambhala. Deze zijn op het laatste moment, toen ze onder vuur kwamen te liggen terwijl ze een rivier bij de Indiase grens overstaken, verloren geraakt. Vanaf 1973 'ontving' hij echter de Shambhala-bronteksten, zogenaamde terma’s, een bekend verschijnsel binnen de Tibetaans-boeddhistische Nyingma-traditie. Op deze teksten zijn de Shambhala-leringen gegrondvest. Binnen de Shambhala-traditie worden zowel de boeddhistische als de Shambhala-leringen onderwezen.

 

Shambhala-gemeenschap en organisatie

Deze traditie vormde de kern van een wereldwijde gemeenschap van meditatiebeoefenaars. Na de dood van Chögyam Trungpa nam zijn zoon, Sakyong Mipham Rinpoche, de leiding van de organisatie over. Sakyong Mipham wordt als spirituele leider en leraar bijgestaan door een aantal acharya’s, hoofdleraren, wier taak het onder andere is les te geven. Zij zijn ook geautoriseerd tot het afnemen van geloftes en het geven van bepaalde initiaties. In 2002 droeg de Sakyong de dagelijkse leiding van de organisatie over en benoemde Richard Reoch tot president.

De organisatie stelt zich ten doel de beoefening van meditatie zoals deze in de boeddhistische traditie is ontwikkeld, toepasbaar te maken in ons dagelijks leven in de westerse maatschappij.
In het oosten bestaat in de meditatieve traditie over het algemeen een duidelijke scheiding tussen dagelijks leven en meditatie. De beoefening van meditatie is daar meestal voorbehouden aan kloosterlingen binnen een religieuze gemeenschap – of aan yogi’s die zich uit de maatschappij hebben teruggetrokken.

Shambhala biedt echter de mogelijkheid de meditatieve traditie te verkennen en meditatie te beoefenen op vele – ook verregaande – niveaus, zonder zich uit de maatschappij terug te trekken. Behalve de monniken en nonnen van Gampo Abbey, een klooster in Nova Scotia, Canada, zijn alle leden van  Shambhala leken, mensen met banen, relaties, gezinnen en kinderen.
Een algemeen educatie-systeem geeft alle deelnemers een grondige training in theorie en praktijk. Leken worden ook opgeleid tot leraar en meditatie-instructeur. Vooral het ‘instituut’ van meditatie-instructeurs die beoefenaars begeleiden bij hun ontwikkeling is sterk ontwikkeld.

Studie en Beoefening

De weg van Shambhala

Vormen van meditatiebeoefening die van oudsher alleen beschikbaar zijn in de Tibetaans-boeddhistische monnikengemeenschap, worden toegankelijk gemaakt voor westerse leken. Alle gebruikte teksten zijn vertaald in het Engels, en worden geleidelijk in de eigen landstaal vertaald. Alvorens een inwijding te kunnen krijgen in het vajrayana- of tantristisch boeddhisme, dienen alle deelnemers zich een aantal jaren te bekwamen in de theorie en praktijk van meditatie. Belangrijk hierbij zijn de mahayana-oefeningen van mededogen ten opzichte van anderen.

meer informatie: De Weg van Shambhala

Shambhala Training

Deze training is geworteld in de oude Shambhala-krijgerstraditie. Ze biedt een pad van meditatie en krijgerschap, dat niet aan religie gebonden is. De waarheid van intrinsieke menselijke wijsheid en fundamentele goedheid is immers geen eigendom van een bepaalde religie of doctrine. Het Shambhala-krijgerpad van onbevreesdheid en zachtmoedigheid is voor iedereen toegankelijk – ongeacht geloof of achtergrond. Het doel is niet individuele verlichting maar het bijdragen aan een gezonde, “verlichte” maatschappij.

meer informatie: Shambhala Training

Contemplatieve kunsten en disciplines

Dit is een verzameling van kunstzinnige en educatieve disciplines. Het doel is de ontwikkeling van contemplatieve kunst- en cultuur-uitingen in brede zin, van zen-boogschieten, bloemschikken en maitri-kleurbelevingen tot en met beeldende kunst en dans.

Meer informatie: Contemplatieve kunsten

Vestigingen

Shambhala heeft wereldwijd meer dan 200 vestigingen in 47 landen waar meditatie, studie en contemplatieve kunsten worden beoefend. Ze heeft 8.000 leden, waarvan ca 1.500 in Europa.

Landcentra
In landcentra kunnen deelnemers intern verblijven voor langere programma's.
Europa: Dechen Chöling, Frankrijk
Vermont, VS: Karme Chöling
Colorado, VS: Shambhala Mountain Center

Stadscentra
In stadscentra worden cursussen, weekendtrainingen en de mogelijkheid tot meditatiebeoefening aangeboden.
In Europa bevinden zich onder meer centra in Londen, Parijs, Wenen, Praag, Amsterdam, Rotterdam, Stockholm, Berlijn, Milaan, Keulen, Madrid.
In de VS, Zuid-Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Europa zijn vele grote en kleinere steden vertegenwoordigd.

Shambhala Nederland

Shambhala Nederland, het overleg tussen de Nederlandse centra, is erop gericht vormen van samenwerking tot stand te brengen op gebied van beoefening, programmering en publiciteit.
In Nederland bevinden zich Shambhala Meditatie centra in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Arnhem, daarnaast zijn er actieve studiegroepen in Bussum, Deventer, Haarlem, Utrecht en Maastricht.

Shambhala Internationaal

De overkoepelende organisaties 'Shambhala Internationaal' en 'Shambhala Europa' onderhouden contacten met alle zelfstandige centra, en voorzien o.a. in studiemateriaal, beoefeningsrichtlijnen, kadervorming- en trainingen.
Het hoofdkantoor van Shambhala Internationaal bevindt zich in Halifax, Canada.
Zie ook: http://www.shambhala.org/
Het hoofdkantoor van Shambhala Europa is in Keulen, Duitsland.
Zie ook: http://www.shambhala-europe.org/

 


terug naar boven


spacer spacer spacer spacer spacer spacer
spacer